Afscheid Helga Scheltinga

Beste, aardige Patiënten van het Therapeuticum,

Na ruim 34 jaar werkzaam geweest te zijn bij het therapeuticum, ga ik mijn praktijk voor kunstzinnige therapie per 1 juli 2024 beëindigen.

Vanaf de start van de praktijk. In april 1990, was ik erbij. We waren met een (relatief ) klein team: De artsen Willem Beukers en Liesbeth Kuhlemaijer, ondersteund door de assistentes Margot Krul en Lenni Prins, de fysiotherapeut Gert Siebes, de biografisch gesprekstherapeut  Leo van der Gugten en ik, de  kunstzinnig therapeut.

 

Helga

We werkten in het woonhuis van de artsen en de therapeuten deelden een van de slaapkamers als werkruimte. Daarna volgde er voor de therapeuten een “zwerfperiode”, op de Badhuisweg, aan de Wolwevershorst en zelfs in een keet op het bouwterrein hebben we een aantal jaren ons werk gedaan. Ondertussen werden er plannen gemaakt en gerealiseerd zodat we in 1994 ons mooie Therapeuticum, ontworpen door Ab van der Vet, konden betrekken.

Wat had ik een geluk dat ik een prachtige ruimte mocht huren op de verdieping: een rustige plek, met veel licht, een indeling naar eigen inzichten, een keukenblok en het mooiste van alles, een hoge kamer. Een hoge kamer die a.h.w. vanzelf al uitnodigt voor reflectie.

Het starten van een anthroposofische huisartsenpraktijk met een multidisciplinair behandelteam was een avontuur: we waren idealistisch, maar zoals dat gaat met idealen, bereiken doe je ze nooit.

In al die jaren zijn er vele en mooie ontwikkelingen geweest maar we kwamen onszelf, elkaar en ook een veranderende buitenwereld tegen.

Medewerkers kwamen en gingen, sommigen een groot gat achterlatend.

Ik ben in die 34 jaar een rijk mens geworden: niet zozeer financieel, mijn praktijk was niet zo groot en de vergoedingen (zorgverzekeraars) bescheiden. De rijkdom die ik heb ervaren is de verbinding met de mensen die op mijn pad kwamen, het vertrouwen dat mij geschonken werd en al die (levens-)verhalen die met mij gedeeld werden. Mijn interesse in de mens en zijn/haar verhaal, mijn liefde voor het scheppende, het kunstzinnige en mijn vertrouwen in de kracht tot verandering heb ik in het Therapeuticum gestalte kunnen geven. Daar ben ik allen die ik in die jaren ben tegengekomen dankbaar voor. Ik hoop van harte dat ik als kunstzinnig therapeut voor u van betekenis ben geweest met betrekking tot uw gezondheid en de biografische themaas die daarbij van belang bleken. In al die jaren heb ik van veel mensen waardering voor mijn werk gekregen.

Ik stop nog niet helemaal. De schildergroepen verhuizen naar de Arnhemseweg 125 waar het Huis van Levenskunst is en waar ik als vrijwilliger werk. Met enkele patiënten zal ik nog enige tijd contact houden.

Ik ben geen mens van recepties dus die zal er ook niet komen. Mocht u het prettig vinden persoonlijk van mij afscheid te nemen dan maak ik graag een afspraak in de maand juni (graag mailen, na 28 mei i.v.m. mijn vakantie).

Rest mij nog het Therapeuticum en alle medewerkers een gezonde toekomst te wensen waarin de genezing van de mens, het begrip van en de liefde voor het menselijke (lot) centraal zullen staan.

Het ga u allen goed!

Helga Scheltinga,
Kunstzinnig therapeut

Deel dit bericht