Slaap- en kalmeringsmiddelen (B2 code)

Medicatie zoals temazepam, oxazepam, lorazepam en diazepam (de zogenaamde benzodiazepinen), worden gebruikt voor slaapproblemen, angstaanvallen, epilepsie en koortsstuipen.

Deze slaap- en kalmeringsmiddelen zijn niet de eerste keus bij behandelingen voor angst en slaapproblemen en krijgt u daarom niet vergoed vanuit de verzekering. Er zijn een paar uitzonderingen waarvoor u de medicijnen wel vergoed krijgt. Wij zijn verplicht deze richtlijnen te volgen en mogen hier niet zelfstandig van afwijken.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport heeft op 1 januari 2009 de volgende uitzonderingen vastgesteld:

  • epilepsie;
  • angststoornissen, als een behandeling met minstens 2 antidepressiva niet aanslaat;
  • meervoudige psychiatrische problematieken, waarbij behandeling met hoge doses slaapmiddel of kalmeringsmiddel nodig is. Bijvoorbeeld bij afkicken van alcohol en drugs, en bij psychosen;
  • palliatieve sedatie bij terminale zorg.

Wij merken dat er veel patiƫnten een b2-code op het recept hebben staan en zijn een project begonnen om te beoordelen of u voldoet aan bovenstaande voorwaarden. Zo ja, dan blijft de b2-code er voor u op staan, zo nee dan zijn de huisartsen sinds 2009 verplicht deze eraf te halen. Mocht u naar aanleiding hiervan nog vragen hebben dan kunt u ook kijken op onderstaande website of een afspraak maken met uw huisarts.

U kunt deze informatie ook terug vinden op de website van de overheid:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/slaapmiddelen-kalmeringsmiddelen-vergoed

Deel dit bericht