Biografische coaching en gesprekstherapie

Biografisch coachen, wat is dat?

Je zou je levensloop kunnen zien als een tekening(grafie) van je leven(bios); je biografie dus. 

Biografisch coachen helpt je om via biografische vragen deze tekening zichtbaar te maken. Ook kan het zijn dat we  thema’s van nu gebruiken als ingang en zo je biografie in het hier en nu aflezen. We gaan dus niet altijd het verleden in. Dat ligt aan het traject dat je kiest. Lees daar meer over op mijn website (www.levensgesprek.nu)

Een biografisch coach heeft kennis van wat de mens in verschillende ontwikkelingsfasen tegenkomt. Ontwikkelingspsychologie en biografiek leren ons wat de  algemene wetmatigheden zijn binnen een levensloop. En als je weet wat het algemene is, dan kan je het uitzonderlijke ook goed zien. Het is  heel fijn om te weten waar je algemeen menselijk bent. Dat geeft het gevoel van verbinding en samenhang.  En het is heel bijzonder om te ontdekken wat werkelijk in jou aan idealen leeft! Dat geeft inzicht in jouw unieke, persoonlijke rode draad.

Ik hoop dat ik je hiermee heb uitgelegd dat biografische coaching een soort onderzoek is. Dit onderzoek is niet zo eenvoudig, omdat jij, de onderzoeker zelf, ook het onderzoeksveld bent. Dan zou een soort spiegel wel handig zijn. Ik ben getraind om die spiegel te kunnen zijn.

Gesprekstherapie,  wat is dat?

Als je erg worstelt en last hebt van bepaalde gevoelens en gedachten, dan is het soms fijn om eerst in gesprekstherapie te gaan. 
Gesprekstherapie is een vorm van therapie waarin het gesprek  de manier is om samen bewustzijn te krijgen bij je problemen. Vaak zijn e in je gevoelsleven dingen vastgelopen en zijn er gewoontes die je niet meer passen. Door met bewustzijn er bij te komen, ze te zien in een groter plaatje door te snappen waar het uit balans is, kan er al veel veranderen. Daarnaast kunnen we met (schrijf)oefeningen toewerken naar het maken van nieuwe gezonde gewoontes.
Binnen deze therapie zal ik werken met de inzichten uit de antroposofische psychotherapie. 
De antroposofie bied een mooi mens en wereldbeeld waarin veel mensen zich herkennen en zachter naar hun klachten kunnen kijken.
 
De keuze voor coaching of therapie maken we samen in het eerste gesprek. 
 
Warme groet,
 
Ivet Sevinçsoy