Kunstzinnige therapie

DE KUNSTZINNIGE THERAPIE HELPT JE, DOOR HET DOEN VAN EENVOUDIGE BEELDENDE OEFENINGEN, EEN BETERE BALANS TE VINDEN TUSSEN DE BINNEN- ( GEVOELS-) EN BUITENWERELD 

In dialoog met beeldende kunst

Door het doen van (vaak eenvoudige) kunstzinnige wordt er o.a. gewerkt aan de harmonie tussen denken, voelen en willen. Het gaat niet om een artistieke prestatie, maar om het therapeutische proces. Ervaring is niet nodig. Met warme betrokkenheid van de therapeut wordt gezocht naar het gezonde deel van de mens. Veel mensen denken dat je creatief moet zijn om in therapie te schilderen, te tekenen of te boetseren, maar dat is niet het geval. Het doen, beleven en ervaren staat centraal, de weg naar het resultaat is vele malen belangrijker dan het resultaat zelf.

Op zoek naar evenwicht

Om gezond te zijn en te blijven moet een mens alle aspecten van zijn wezen op een evenwichtige manier kunnen ontplooien.  Denken, voelen en willen moeten in harmonie ontwikkeld worden. In deze tijd echter wordt de mens vooral in zijn denken en doen aangesproken en blijft de gevoelskant vaak achter. Dit kan leiden tot psychische en lichamelijke klachten. Als je in één of meerdere levensgebieden vastgelopen bent kan het bevrijdend zijn om niet vanuit het denken, maar vanuit je eigen kracht om beelden te scheppen, anders met je leven om te gaan. Beelden scheppen doe je bijvoorbeeld door middel van kunstzinnige oefeningen in het tekenen, schilderen en boetseren.

Werking van kleur en vorm

Kleuren en vormen voeden ons gevoelsleven. Inleven in kleur en vorm kan genezing brengen. Een wereld zonder vormen zou ons een houvast ontnemen, een wereld zonder kleur onze gevoelens. Echter werken het tekenen, schilderen en boetseren niet alleen harmoniserend als je ziek bent. Deze technieken kunnen altijd worden benut om innerlijke processen op gang te brengen of om gewoon te ontspannen. Ook als er geen directe klachten zijn kan deze therapievorm verrassende mogelijkheden bieden, voor volwassenen en kinderen.

Een afspraak maken

Helga Scheltinga

Kunstzinnig therapeut
06-18022579

Stefanie Beuzenberg

Kunstzinnig therapueut

Onze kunstzinnige therapeuten